10 דברים שעשינו בפעם הראשונה בשנת 2020

(ואנחנו מקווים להמשיך לעשות)

  • לעבוד אחרת:
    שילוב עבודה מהבית, שינוי בהגדרות תפקידים, התאמה של המבנה הארגוני למבנה גמיש ומגיב.
  • תפקידים חדשים למעבדת מייק:
    בחודשים הראשונים של המגפה, כמענה לצורכי החברה, המעבדה ייצרה מסכות וציוד הגנה לצוותי הרפואה; כדי לתמוך בלמידה פעילה מרחוק, המעבדה פיתחה וייצרה ערכות לתלמידים ולמורים המאפשרות ללמוד בבית ובבית הספר.
  • הקמה של שלושה אולפני שידור:
    שני אולפנים קבועים ואולפן נייד עם ציוד מקצועי לצילום ולשידור; פיתוח מקצועי לצוות – להדרכה של פעילויות מרחוק, לתקשורת בזמן אמת ולצילום. 
  • שידור חי של אירועים למשפחות:
    מפגשים עם משפחות בזום ובפייסבוק לייב, ביום המדע הלאומי, בליל המדענים והמדעניות ובכל החופשות בחגים.  שידורים סינכרוניים של הדגמות מדעיות, הרצאות קצרות, מפגשים עם מדענים, סיורים בתערוכות ו"מאחורי הקלעים", סדנאות בבית בשילוב הפעילות במוזיאון (כאשר המוזיאון פתוח). 
  • הסכּתים לילדים ולהורים:
    הפקה של 12 הסכּתים (פודקאסטים) המתבססים על מאמרים מדעיים שנכתבו על ידי מדענים ידועים מהארץ ומהעולם, מאמרים שפורסמו במסגרת כתב העת החינמי המקוון – פרונטירז מדע לצעירים. ההסכתים זוכים לעניין רב, ניתן להקשיב להם באתר המוזיאון, באתר פרונטירז, באתר "היסטוריה לילדים" ובאתר "כאן הסכתים". סדרה חדשה נמצאת כעת בשלבי הפקה.
  • מפגשים פעילים מקוונים לתלמידים:
    כדי לצמצם את הפעילות הפסיבית של התלמידים בזום, פותחה מתכונת חדשה של "מפגשי מדע" לתלמידים בכיתות ד-ט, ושל פעילויות אחר הצוהריים. המפגשים מבוססים על הדרכה מקוונת המשלבת התנסויות עצמיות בעזרת קיטים אישיים שצוות המוזיאון מפתח ומפיץ לבתי הספר לפני הפעילות. מפגשים מסוג זה יוכלו להשתלב בפעילות המוזיאון כהרחבה והעשרה.
  • תחרות (מקוונת) למדענים ומפתחים צעירים בישראל:
    תחרות מדענים ומפתחים צעירים 2020, שתוכננה להיערך במוזיאון כמדי שנה באמצע חודש מרץ, הוסבה לתחרות מקוונת וכללה תהליך מקיף של שיפוט רב-תחומי וטקס סיום רב-משתתפים. הניסיון שנרכש משמש תשתית להנחיית תחרות מקוונת, ארגונה וניהולה גם בשנת 2021
  • פרלמנט מדעי לנוער ירושלמי שינה פניו:
    הפרלמנט המדעי, אשר מפגיש תלמידי כיתות י ממגוון רחב של בתי ספר בירושלים, הוקדש השנה לדיון בפני החברה בישראל לאחר מגפת הקורונה. אתר ייעודי שהוקם למטרת הפרלמנט כולל כעת את כל הרצאות המומחים, חומרי הרקע, הדיונים המונְחים עם התלמידים וההמלצות שגיבשו בני הנוער למדיניות. אתר הפרלמנט ישמש משאב למידה פתוח לבתי ספר נוספים כדי לעורר דיון ושיח עם תלמידיהם.  
  • שבוע מייק וחינוך בישראל במרחב המקוון:
    שבוע מייק וחינוך בישראל, המתקיים זו השנה הרביעית, אורגן על מרחב פיזיטלי, הציע עשרות פעילויות וכלל  הרצאות, דיונים בשולחנות עגולים, סיורים וסדנאות של ארגונים וגופים שונים מכל הארץ ומפגשים עם מומחים מובילים מהעולם. הפלטפורמה תמשיך לשמש כעת כמרחב שיתופי של אנשי חינוך פורמלי ובלתי פורמלי בתחום מייק בחינוך.
  • פיתוח מקצועי טכנולוגי למורים – גם מרחוק:
    כדי לעזור למורים 'לחשוב עם הידיים', ללמוד לקודד, להשתמש במיקרו-ביטים ולשלב בין הדיגיטלי לפיזיקלי – פיתח צוות המוזיאון תוכנית מקוונת למורים מכל הארץ, מבוססת ערכות ציוד ייחודי שנשלח מראש למורים, המתמקדת בפיתוח כישורים הנדרשים כעת להוראה וללמידה.
מוזיאון המדע ע״ש בלומפילד ירושלים
דו״ח העשור 2010–2020