מוזיאון המדע ע״ש בלומפילד ירושלים
דו״ח העשור 2010–2020

לזכרו של מייסד המוזיאון ומנהלו הראשון, פרופ' פיטר הילמן

בשנת 2019 ציין העולם 500 שנה למותו של לאונרדו דה וינצ'י. התערוכה המרכזית של המוזיאון באותה שנה, "השאלות של לאונרדו", הוקדשה לזכרו ולעבודתו של פרופ' פיטר הילמן (2013-1928), מייסד מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים, אשר גיבש את אופיו של המוזיאון והתפתחותו בשנותיו המעצבות, ומעבר לכך.*

לאונרדו דה וינצ'י, אולי יותר מכל אחד אחר, גילם את הרעיון של 'איש הרנסנס' הקלאסי, אדם שלמדנותו ותחומי העניין שלו משתרעים על תחומי דעת רבים ושונים, וכוללים הן את מדעי הטבע הן את מדעי הרוח. פרופ' פיטר הילמן, חוקר ידוע בפיזיקה גרעינית ובמדעי המוח, היה ללא ספק 'איש הרנסנס' של ימינו. ניחן ביצירתיות ובסקרנות בין- תחומית, פיטר לא הפסיק לשאול שאלות, והעניק השראה לאחרים לעשות את אותו הדבר.

סקרנותו הבלתי מוגבלת של לאונרדו דה וינצ'י הובילה אותו לבחינה מקיפה ומעמיקה של העולם סביבו. רוחב הידע שלו אִפשר לדה וינצ'י ליצור אנלוגיות בין תופעות טבע שונות, וכישוריו הטכניים וההתמדה שלו אפשרו לו לגלות את האנטומיה של מערכות ביולוגיות ומנגנונים מכניים. דה וינצ'י תיעד בקפידה את תצפיותיו במחברותיו הרבות, והשתמש בשרטוטיו יוצאי הדופן כדי לעבד את מחשבותיו ולהציג את מסקנותיו.

בתערוכה "השאלות של לאונרדו" הוצגו חקירותיו של דה וינצ'י בנושאי טבע, טכנולוגיה, אופטיקה ותיאטרון באמצעות 40 מוצגים אינטראקטיביים, פריטים מהטבע ועבודות אומנות מוזמנות. מוצגי הליבה ישמשו כעת כתערוכת המכניקה של המוזיאון.

*
הרעיון להקים מוזיאון מדע בירושלים נבט במעבדה לנוירוביולוגיה של פרופ' פיטר הילמן באוניברסיטה העברית בשנת 1980, וזכה לתמיכה של האוניברסיטה העברית ושל ראש עיריית ירושלים דאז, טדי קולק. בקמפוס המדעי של האוניברסיטה העברית, במסגרת מוזיאון ניסיוני, פיטר בדק גישות ורעיונות עבור המוזיאון החדש. באמצעות תרומות שגייסה הקרן לירושלים, נחנך האגף הראשון של מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים בשנת 1992. פיטר שימש כמנהל הראשון של המוזיאון בתפקיד התנדבותי במשך שלוש שנים, ולאחר פרישתו בשנת 1995 ועד פטירתו המשיך לפעול כמנהל המדעי של המוזיאון.