הוגנוּת ושוויון הזדמנויות

המוזיאון מהווה 'בית' מכיל לכל גווניה של החברה הישראלית, הן עבור הבאים בשעריו הן עבור כל מי שעובד במוזיאון ועבור המוזיאון. אנו מאמינים כי המדע הוא שפה משותפת, שפה המקשרת בין אנשים ובונה עתיד טוב יותר וחברה אחראית, תורמת, שוויונית ומכילה.

מבקרים פועלים במעבדת מייק, 2019 (צילום יעל אילן)

אוריינות מדעית וטכנולוגית מהווה את אחד מעמודי היסוד לקיומה של חברה יצרנית. בימים אלו במיוחד היא מתגלה כחשובה ומרכזית לבריאות של כל אחת ואחד, ליצירת חברה אזרחית שוויונית ולשמירה על כדור הארץ.

מורים בהשתלמות במעבדת מייק, 2019 (צילום אבי חיון)

כערך מוביל של מתן הזדמנות שווה לכול, המוזיאון מציע לאורך שנים אירועים פתוחים לקהל הרחב שבהם הכניסה היא חינם או בתשלום סמלי. אירועים אלו נתמכים לעיתים על ידי מקור מימון ציבורי או על ידי המוזיאון עצמו, כחלק ממחויבות חברתית. אירועים שנתיים דוגמת ליל המדענים והמדעניות האירופי, המתקיים מדי שנה בחודש ספטמבר, שבוע החלל בחודש פברואר, יום המדע הלאומי בחודש מרץ, יום המוזיאונים הבינלאומי בחודש מאי ואירועים חד-פעמיים כגון לילות הקרן לירושלים, מאפשרים לאלפי אנשים, צעירים ומבוגרים כאחד, העשׁרה, הנאה וגילוי של תחומי מדע שונים ומגוונים.

ליל מדענים ומדעניות, 2019 (צילום יעל אילן)

בעשור האחרון המוזיאון שותף לשינוי אסטרטגי בעיר ירושלים ומחוץ לה בקרב המגזר החרדי – שילוב לימודי מדע וטכנולוגיה במסגרות החינוך החרדיות כחלק מהלימוד או כהעשרה. במהלך העשור האחרון יותר מ-85,000 משתתפים, תלמידים ובני נוער מקרב הקהילה החרדית בירושלים, נחשפו בצורה נגישה, חווייתית ומסקרנת, במסגרת מפגשי מדע במוזיאון, חוגים וחגיגות בקהילה, לעקרונות מדע אשר פתחו להם צוהר לעולמות שהיו עד כה סגורים בפניהם. כלים, חומרי למידה ומיומנויות תיווך מדע שפותחו במוזיאון מאפשרים לנו לשמש כגוף מומחה שמייעץ לגורמים העירוניים להרחבת לימודי המדעים במערכת החינוך ובמסגרות בלתי פורמליות במִנהלים הקהילתיים החרדיים בעיר. תהליך שינוי זה מצריך אורך רוח, הקשבה, שיתוף קהילה, השפעה על מעצבי דעת קהל ותמיכה של בעלי עניין. אנו מאמינים כי שינוי מערכתי-תודעתי כבר הֵחֵל, ואת תוצריו נראה בשנים הבאות.

תלמידים מהמגזר החרדי בביקור במוזיאון (צילום אבי חיון)

פעילות המוזיאון בקרב המגזר הערבי עונה על צורך גדל והולך ועל שינוי מגמה מערכתי במסגרות הלימוד במזרח ירושלים ומחוץ לה בלימודי מדע וטכנולוגיה. כערך מוביל של שוויוניות והכלה, מושם דגש רב בכל הפעילויות והתערוכות של המוזיאון להנגשה לשונית ותרבותית לשפה הערבית. כל הטקסטים במוזיאון ובאתר האינטרנט של המוזיאון מוצגים בעברית ובערבית, וכשליש ממדריכי המוזיאון דוברי ערבית. המוזיאון מציע מגוון רחב של מפגשי מדע מגילֵי גן ועד י"ב, המותאמים לתוכנית הלימודים במזרח ירושלים. מפגשים אלה מתקיימים במוזיאון, בבתי הספר ובמסגרת חגיגות מדע וחוגי העשרה בקהילה, בשותפות עם יוזמות מקומיות. בעשור האחרון 235,834 משתתפים מקרב המגזר הערבי נטלו חלק בפעילויות מודרכות של המוזיאון.

תלמידות ממזרח ירושלים בפעילות במעבדת מייק, 2019 (צילום אבי חיון)

כמוסד תרבות הפועל בעיר ירושלים, ודוגל בחיים משותפים, במהלך העשור האחרון צוות המוזיאון פיתח והפעיל מגוון רחב של תוכניות מתמשכות משותפות לתלמידים יהודים וערבים מבתי ספר יסודיים ומחטיבות ביניים ממזרח העיר וממערבה. התוכניות, שרובן התמקדו בפעילות ברוח MAKE, שמו דגש מיוחד על היכרויות והסרת הזרוּת בין התלמידים על ידי יצירת שיתופי פעולה. פעילות זו לא הפסיקה גם בשנת 2020, אז היא עברה למתכונת מקוונת בבתים, שיצרה גם חיבורים בין המשפחות.

חוג משותף לתלמידים ממערב ומזרח ירושלים בפרויקט חיים משותפים

בשנים האחרונות המוזיאון שותף לפורום מוזיאלי לנגישות לבעלי צרכים מיוחדים. המוזיאון מונגש פיזית לבעלי צרכים מיוחדים בכל חלליו וחצרותיו, ופועל כעת להנגיש את תערוכות המוזיאון ואירועיו גם מבחינה קוגניטיבית. תוכניות המוזיאון מותאמות לכיתות מבתי ספר של החינוך המיוחד ולכיתות משולבות. צוות מקצועי במוזיאון בוחן, מעריך ומפיק אירועים ייחודיים למשפחות אשר להן ילדים עם צרכים מיוחדים. אירועים אלו מתקיימים בשעות ייחודיות ושקטות, מלווים בצוות מדריכים שהוכשר במיוחד ואף מוצעים במחיר מסובסד. זאת כחלק מ'התו החברתי' שהמוזיאון אימץ להיות נגיש לכול, ולעשות כל אשר לאל ידו כדי להסיר כל חסם בפני החפֵצים לצרוך את שירותיו ולהיחשף לעולמות המדע. המוזיאון ממשיך לפעול ולהתאים את שירותיו לבעלי צרכים מיוחדים במטרה להרחיב את קהל המבקרים, צעירים ומבוגרים כאחד.

המוזיאון מציע מרחב של שעות שקט למשפחות עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים (צילום יעל אילן)

גיוון ההשתתפות בתחומי STEM נותר אתגר מרכזי למדיניות ולעשייה בשדה הבינלאומי. המונח 'הון מדעי' שטבעה פרופ' לואיז ארצ'ר מ-UCL בלונדון, עוזר לנו להבין דפוסים בהשתתפות בפעילות מדעית – מדוע יש נשים וגברים שבוחרים לעסוק במדע, ואחרים לא. הון מדעי הוא סכום הידע, המיומנויות, הניסיון, העמדות והמשאבים שאדם צובר במהלך חייו. מחקרים הראו כי מסגרות למידה בלתי פורמליות בתחומי STEM, כמו מוזיאוני מדע, יכולות למלא תפקיד מרכזי בצבירת ידע, התנסויות וחוויות מגיל צעיר, תפקיד בעל תרומה משמעותית לבניית הון מדעי שתוצאותיו מהדהדות לאורך דורות.

מסייעים למשפחות לבנות יחד "הון מדעי" (צילום אבי חיון)

בשנת 2020, כחלק מהפרויקט המחקרי 2020 SySTEM במימון האיחוד האירופי, המוזיאון ושותפיו מאירופה פיתחו ארגז כלים שכולל גישות והנחיות להוגנוּת בחינוך מדעי. ארגז הכלים מיועד לאנשי חינוך מדעי, מנחים, מדריכים ומורים הפועלים בשדה הרחב של החינוך, במסגרות הפורמליות והבלתי פורמליות. משאב זה עוצב במטרה לתמוך בפעילויות ובתוכניות של חינוך מדעי ולהטמיע בהן את דרך ההוגנות.

פועלים בדרך של הוגנות ומאפשרים התנסות מדעית לכל (צילום אלישיב לויתן)

לאחר מחקר מקיף, ג'וינט אשלים, שמקדם עם משרד החינוך את תחום ההוגנות בחינוך בישראל, בחר להתמקד ביצירת תשתית חברתית של הוגנות בבתי ספר יסודיים באמצעות מקצועות STEM, ופנה למוזיאון כגוף מומחה לתמוך בבתי הספר, ולהעניק להם ייעוץ מדעי וליווי פדגוגי. בשנת 2020 התמקד המוזיאון בגיבוש תוכניות לפיתוח מקצועי של צוותי מורים מובילים, בהנגשה של ארגז הכלים של הוגנות ב-STEM, כחלק מתפיסת 'ההון המדעי' לאנשי החינוך בארץ.

מעניקים יעוץ מדעי ופדגוגי לבתי ספר מקדמי STEM

בימינו, בעולם המשתנה במהירות, אנו ניצבים בפני אתגרים גדולים - חברתיים, כלכליים וסביבתיים - המוּנעים על ידי קצב מהיר של התפתחויות טכנולוגיות. למרות שאולי לא נצליח לחזות את העתיד, אנו יכולים להיות מוכנים לקראתו על ידי פיתוח המיומנויות הקוגניטיביות והמטה-קוגניטיביות שאנשים זקוקים להן לפתרון בעיות ולהשגת מטרותיהם, כיחידים וכחברה. המדע נמצא בכל מקום, ועבור כולם.

המדע נמצא בכל מקום, ועבור כולם
מוזיאון המדע ע״ש בלומפילד ירושלים
דו״ח העשור 2010–2020
לקריאה נוספת:
חדשנות ויצירתיות
מדע רב תחומי
למידה לאורך החיים
הוגנוּת ושוויון הזדמנויות
שיתופי פעולה
מדע חוצה גבולות
קוד פתוח
שמירה על הסביבה